Kun Jeesus aloitti toimitansa, hän ilmotti:

"Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille. Hän on lähettänyt minut julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran suosion vuotta."


(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Luuk. 4:18-19)

Jeesus luki kappaleen, josta ilmeni hänen lähettämisensä tarkoitus, sen jumalallinen luonne ja se erityinen varustus, joka hänellä siihen oli. Luukkaan teksti on vapaa toisinto Septuaginta-käännöksestä. Evankeliumin julistamista köyhille korostettiin myös niissä tuntomerkeissä, joiden piti selvittää Johannes Kastajalle, että Jeesus oli Messias (7:22). "Sorrettu (tethrausmenos)" tarkoittaa oikeastaan 'lyöty' tai 'rikottu kappaleiksi'. Sanaa käytetään Ut:ssa vain tässä, mutta Jes 53:5:ssä se on käännetty 'runneltu'.

Jeesus pysähtyi tässä keskelle lausetta. Jakeen jatko Jesajalla (61:2) kuuluu: » ... ja meidän Jumalamme kostonpäivää, lohduttamaan kaikkia murheellisia». Jeesuksen ensimmäinen tulemus liittyi jakeen alkuosaan.

Hänen toinen tulemuksensa on jakeen toisen osan täyttymys. Vuosi ei tässä tarkoita kalenterivuotta, vaan koko messiaanista aikaa. Jesajan ennustus ilmoittaa juuri ne merkit, jotka todistavat Messiaan ajan tulosta.

2. tammi, 2018

0

Uusimmat kommentit

19.09 | 15:33

Hienoa, että löysit kuvista Anneli-vaimosi. Anneli siirtyi muistaakse...

18.09 | 13:55

Kolmannen ja neljännen luokan kuvissa vaimoni Anneli Rasimäki. ...