Joulukortti ja joulukertomus

Missä Jeesus syntyi?

Nimet avaavat salaisuuksia. Koko Raamattu on nimiä täynnä ja ne myös merkitsevät aina jotain. Kun Jeesus opetti kansaa ja erityisesti opetuslapsiaan, hän käytti opetuksessa sen ajan Raamattua, eli Vanhaa testamenttia. Jeesus sanoi Raamatusta, että Mooses, profeetat ja Psalmien kirjoittajat, kaikki kertoivat Hänestä.

Tämän perusteella meidän pitäisikin löytää se paikka, jossa Jeesus syntyi sekä eräs seikka, joka saattaa jäädä tästä tapahtumasta huomaamatta. Jo syntymähetkellä Jeesus alkoi täyttämään sitä tehtävää, jota varten Hänet lähetettiin maailmaan.

Koska majatalossa ei ollut tilaa, oli Jeesuksen äidin Marian ja Joosefin mentävä siihen oikeaan paikkaan, jossa Jumalan Karitsa voisi syntyä. Paikka oli Karjatorni, eli Migdal Eder ja tämä asia ilmenee Miikan kirjan luvussa 4 jakeessa 8. Ja sinä Karjatorni, tytär Siionin kukkula! Sinulle tulee entinen valta, saapuu tytär Jerusalemin kuninkuus.

Minkälainen on tämä kyseinen Karjatorni, joka sijaitsee noin 2 km etelään Beetlehemistä?

Historiaa tutkineet kertovat, että tämä Migdal Eder ei ollut kuitenkaan tavallisten lammaslaumojen vartiotorni, joita laidunnettiin muualla Beetlehemin kedoilla, vaan se oli lähellä kaupunkia Jerusalemiin johtavan tien varrella.

Nämä laumat, jotka laidunsivat tuolla paikalla, oli tarkoitettu Temppeliuhreja varten. Temppelin uhrilampaita kaitsevat paimenet tunsivat hyvin tämän Miikan profetian, siksi he tiesivät heti enkelien ilmoittaessa Messiaan syntymästä sen, mistä tämä löytyisi kapaloituna ja seimessä.

Tutkitaan vielä tarkemmin näiden uhrilampaiden hoitamista täällä kyseisessä Karjatornissa.

Paimenet, jotka huolehtivat näistä karitsoista, olivat erityisesti koulutettuja tätä arvokasta tehtävää varten. Paimenet oli koulutettu tietämään, millainen uhrattavan eläimen tuli olla ja heidän tehtävänsä oli varmistaa, ettei yksikään eläin tullut satutetuksi, vioittunut tai ollut virheellinen. Karitsat syntyivät Karjatornissa ja kapaloitiin, etteivät ne vioittuisi.

Näin myös Jumalan pieni vastasyntynyt Karitsa kapaloitiin Temppelin uhrikaritsoiden seimessä, joka oli kivistä valmistettu.

Lupaus Messiaasta: Miika 4:14.

Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista.

Jeesuksen ajallisen tehtävän päätös tapahtui Golgatan keskimmäisellä ristillä: Uhri annettiin meidän syntiemme tähden reilun kolmenkymmenen vuoden kuluttua Jeesuksen syntymästä ja silloin Uhrikaritsamme Jeesus sanoi ristillä tärkeät sanat: ”se on täytetty”.

Meillä on pelastus, kun uskomme Jeesukseen ja hänen sovitustyöhönsä Jumalan Karitsana.

Milloin Jeesus syntyi?

Näin Raamattu antaa tarkan ilmoituksen syntymähetkestä Johannes Kastajan isän Temppelipalvelusvuoron kautta. Pappi Sakarias kuului Abian osastoon ja heidän palvelusvuoronsa oli toukokuun lopussa. Enkeli Gabriel ilmestyi palvelusvuoron aikana Sakariaalle ja ilmoitti hänelle, että hän saisi pojan. Tämä myös toteutui, kun iäkäs Elisabet tuli tämän jälkeen raskaaksi ja synnytti pojan, Johanneksen. Kun enkeli Gabriel ilmestyi Jeesuksen äidille Marialle, hän samalla käynnillään ilmoitti myös sen, että Marian sukulainen Elisabet oli raskaana kuudennella kuukaudella.

Näin matematiikka saa hoitaa lopun.

Jeesuksen syntymähetki on tarkistettu ja se on 11. syyskuuta vuonna 3 ennen ajanlaskun alkua, gregoriaarisen kalenterin mukaan. Tähän aikaan vuodesta oli verojen keräämisen aika Rooman valtakunnassa ja se ilmenee Luukkaan evankeliumin kertomuksessa, luku 2, jakeet 1-5.

Raamatun nimet ja paikat sekä ajankohdat löytävät paikkansa.

Mutta mikäs on sitten tämä joulu, jota vietetään 25. päivänä joulukuuta?

Sille on tarkka selitys. Vuoden pimeimpänä aikana, joulukuun 25. päivänä vietettiin aikoinaan auringonjumalan syntymäjuhlaa Roomassa sekä lisäksi egyptiläisten, babylonialaisten, kreikkalaisten, muinaispersialaisten epäjumalien syntymäjuhlia.

Paavi Julius vakiinnutti v. 345 jKr. tämän päivän myös Jeesuksen syntymäjuhlan päiväksi.

Näin tämä joulun vietto sai sijansa joulukuun 25. päivänä ja niin se on tänäkin vuonna.

Hyvää joulua ja siunattua uutta vuotta!

 

Uusimmat kommentit

19.09 | 15:33

Hienoa, että löysit kuvista Anneli-vaimosi. Anneli siirtyi muistaakse...

18.09 | 13:55

Kolmannen ja neljännen luokan kuvissa vaimoni Anneli Rasimäki. ...